'Zo'n laag celgetal hebben wij nog nooit gehad'

Een stalstrooisel dat zorgt voor een lager celgetal, uierontstekingen tegengaat, goed is voor het stalklimaat én rijke mest oplevert? Daar had melkveehouder Richard Groenestege wel oren naar. Hij stapte over op vlas bedding speciaal: een mengsel van vlas, gehakseld stro en kleimineralen. Binnen een jaar was zijn geometrisch celgetal nagenoeg gehalveerd.

Op advies van productspecialist Evert Rozendaal van Berg Fourage stapte melkveehouder Richard Groenestege uit Kuinre over van zaagsel met kalk naar een nieuw stalstrooisel: vlas bedding speciaal, een fiftyfifty-mengsel van vlas en gehakseld stro, met een 'magisch' ingrediënt: kleimineralen. Groenestege zag zijn geometrisch celgetal binnen een jaar dalen van 150 naar 80. "Laatst was het zelfs een keer 51. Zo laag hebben wij het nog nooit gehad."

 

Laag celgetal, minder zorgen

Dankzij dat lage celgetal loopt Groenestege, die zijn 120 koeien met een robot melkt, geen risico dat zijn melk niet aan de eisen voldoet. "Als een koe een verhoogd celgetal of een uierontsteking heeft, gebruik ik geen antibiotica, maar knoflookpillen. De melk kan dan gewoon de tank in; het lage gemiddelde celgetal heft het hogere celgetal van de melk van de koe met uierproblemen op. Van het zuivelbedrijf waar wij de melk aan leveren, krijgen we bij een laag celgetal een bonus. Dat extraatje pak ik nu altijd mee."

 

Kleimineralen zacht voor spenen en klauwen

Maar hoe komt dat eigenlijk, dat de kleimineralen in het stalstrooisel zoveel effect hebben op het celgetal? Productspecialist Rozendaal: "We zien vaker dat hygiënische, droge en comfortabele ligplaatsen voor een daling in het celgetal zorgen. De kleimineralen, die wij ook wel FX-mineralen noemen, nemen uitzonderlijk veel vocht op en helpen bacteriegroei te remmen. Daarbij zijn de strooisels met kleimineralen superzacht en verzorgend voor de klauwen en spenen en hebben ze een hoge pH-waarde." 

 

Stevig en zacht ligbed voor de koeien

Dat de vlas-bedding-speciaal goed blijft liggen, vindt melkveehouder Groenestege ook een groot voordeel. "Om de veertien dagen gooien we de boxen opnieuw vol. Het valt de volgende dag direct op dat het product een stuk donkerder is geworden. De kleimineralen trekken vocht uit de lucht en dat zorgt voor een plakkende werking met het gehakselde stro en de vlasdeeltjes. Dit zorgt voor een stevige, zachte laag zonder dat er snel gaten komen."

 

Rijke mest door kleimineralen

Een andere reden om de bedding met kleimineralen te blijven gebruiken, is de rijke mest die het oplevert. Groenestege: "Ik meng met een elektrische mixer de koeienmest met het stalstrooisel, wat ik vervolgens over het land uitrijd. Dat mengsel is heel goed voor de bodemvruchtbaarheid. De kleimineralen binden in de mestput 20% extra stikstof. Dat stikstof vervliegt dus niet, maar komt in de bodem terecht. Het vlas en het stro zijn goed voor de organische stof in de grond. We hebben een akkerbouwer gevonden die ook de voordelen ziet van vlas-bedding door de mest heen. Hij wil onze mest graag op zijn land. Zeker nu derogatie eraf gaat, wordt het steeds belangrijker dat je als veehouder je mest kunt afvoeren. Als je mest hebt met veel organische stof en kleimineralen, gaat dat een stuk makkelijker."

 

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Bij de keuze voor een stalstrooisel speelt de prijs een belangrijke rol. De vlas-bedding-speciaal is iets duurder dan andere strooisels, maar daar laat Groenestege zich niet door weerhouden. "Ik vind het de prijs waard. De koeien liggen lekker, hebben minder uierproblemen en het celgetal is drastisch gedaald. Tel daarbij de binding van de stikstof en de rijke mest op en je hebt in mijn ogen een heel goede prijs-kwaliteitverhouding."

 

Zelf ervaren?

Berg Fourage heeft het alleenrecht op het leveren van kleimineralen. Wil je zelf de voordelen ervaren?
Onze stalstrooisel-specialisten helpen je graag verder.

T: 0341-768222
M: verkoop@bergfourage.nl