Wiljan Meilink van Hof Scholten-Meilink runt samen met zijn familie een melkveebedrijf in de Duitse provincie Bentheim, vlakbij de Nederlandse grens. Sinds 5 jaar kennen we Meilink als een trouwe strooiselklant die het welzijn van zijn koeien hoog op de agenda heeft staan. En niet zonder resultaat: "Sinds we naar een kalkstrooisel overstapten, is het celgetal gedaald en komt uierontsteking zelden meer voor", vertelt Meilink. Statistisch gezien weet hij daarmee ver onder het landelijk gemiddelde te blijven.
“Vlas alternatief-kalk kan tegen een drupje regen”
"In 2020 zijn we begonnen met vlas-kalk als strooisel. Onlangs zijn we overgestapt op vlas alternatief-kalk, vooral omdat dit beter leverbaar was. Over beiden ben ik heel tevreden’’, vertelt Meilink. Het strooisel vlas alternatief-kalk 1:2 is een stuk lichter dan vlas-kalk 1:5. De toepassing van beiden is vergelijkbaar. “We strooien de boxen één keer in de zeven tot tien dagen in, afhankelijk van de drukte op de boerderij. Tussentijds ligt de voorraad strooisel gewoon buiten op ons erf. Ondanks dat het soms nat wordt door regen, blijft het goed.”
Minder uierontsteking geeft werkplezier
Sinds de overgang naar melkrobots en vlas alternatief-kalk is het celgetal gedaald naar 150. "Hoewel er enkele koeien zijn met een hoger celgetal, dragen ze nog steeds bij aan de melkproductie. Zonder deze koeien zit ik gemiddeld op een celgetal van 100-120", stelt Meilink. “We hebben veel minder koeien met uierontsteking. Het aantal mastitisgevallen van het laatste jaar kan ik op één hand tellen. Dat geeft een hoop meer werkplezier. Onze productie ligt nu op 40 liter melk per koe per dag, met 4,15% vet en 3,40% eiwit.”
Slechts handjevol mastitisgevallen
Met zijn 220 koeien aan de melk weet Meilink ver onder het gemiddelde aantal mastitisgevallen te blijven. Recent onderzoek laat zien dat de klinische mastitisincidentie per 100 koeien gemiddeld op ruim 31 gevallen ligt , waar Meilink met 220 melkkoeien er slechts een handjevol telde. Ook qua celgetal scoort hij aanzienlijk beter. Landelijk staat het gemiddelde op 209, waar Meilink daalde tot 150.
De statistieken van Hof Scholten-Meilink bevestigen het bacterieremmend vermogen van de kalkstrooisels. In vrijwel alle gevallen zien we met minder druk van omgevingsbacteriën in de ligboxen, een daling in celgetal.
Meer weten?
Meer weten over hoe stalstrooisels kunnen helpen de uiergezondheid van jouw veestapel te verbeteren? De vertegenwoordigers van Berg Fourage adviseren je er graag over. Bel 0341-768222 of mail verkoop@bergfourage.nl.