Zo worden strooisels met FX-mineralen gemaakt

Van de aankomst per zeeboot in IJmuiden tot een nieuwe generatie strooisel in de ligboxen: Remco, Henry en Wichert geven een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling en productie van strooisels met FX-mineralen.

Als leverancier van industriële mineralen, was het Cebo Holland die de eerste stappen zette in de ontwikkeling van FX-mineralen. Zij zagen de potentie van samengestelde mineralen in de agrarische sector. In hun zoektocht naar praktische kennis en toepassing, kwamen zij een aantal jaren geleden uit bij Berg Fourage. Sindsdien werken beiden nauw samen aan het (door)ontwikkelen van hoogwaardig boxenstrooisel op basis van kleimineralen.

Bekijk hier de video >>

Mineralenstrooisel finetunen

‘‘Met de input van Berg Fourage hebben we gekeken hoe we het mineralenstrooisel verder kunnen verbeteren’’, vertelt Remco Klink op de productielocatie van Cebo in IJmuiden. Hij schetst een voorbeeld: ‘‘We kregen in het begin bijvoorbeeld de terugkoppeling dat het product als te stoffig werd ervaren. Daarop hebben wij wijzigingen in de productspecificaties aangebracht, waardoor het nu minder stoft.’’

Scherm­afbeelding 2024-04-04 om 14.03.29.png

 

 

 


 

 


‘Unieke effecten in ligboxen, mest en bodem’

Naast een goede praktische toepassing, hebben de FX-mineralen voordelen die met geen enkel ander type strooisel te behalen zijn. Voor Berg Fourage reden om er groots op in te zetten. Productspecialist Henry Westerink legt uit: ‘‘Met de FX-strooisels zien we niet alleen unieke effecten in de ligboxen, maar ook in de mest en de bodem. Denk bijvoorbeeld aan beter behoud van organische stof en het versterken van de bodem-vitaliteit.’’

Toch zijn voor veel veehouders de eigenschappen in de ligboxen vaak doorslaggevend. Henry somt de meest genoemde redenen om over te stappen op strooisel met FX-mineralen op:

  • Sterk hygiëniserende werking
  • Ongeëvenaarde vochtabsorptie
  • Minder bacteriegroei door neutraliserend effect
  • Betere verzorging van spenen en klauwen
     

Van IJmuiden naar Kampen

In IJmuiden komen ruwe grondstoffen voor de FX-mineralen binnen per zeeboot. Na uitgebreide labtesten wordt het product gezuiverd en gaat het door de verwerkingsmolen om tot een fijn en zacht poeder te vermalen. Cebo levert uiteindelijk HygieneFX® af in 25 kg zakjes. BeddingFX® gaat in bigbags om enkelvoudig te strooien op matten of om op te mengen met gescheiden mest, zaagsel of gemalen stro. Het merendeel gaat in bulk naar Berg’s menglocatie in Kampen. Hier wordt het op maat gemengd met vlas en/of (gemalen/gehakseld) stro. 
 

‘Verbluffende resultaten’

Wichert v/d Berg is ter plaatse op de menglocatie en deelt zijn ervaringen: ‘‘Toen we destijds door Cebo benaderd werden, zijn we de FX-mineralen gaan testen op het boerenerf. We kwamen op verbluffende resultaten, vooral op het gebied van boxhygiëne en stikstofbinding. Met diverse universiteiten doen we daar nog verder onderzoek naar. Ik zie dan ook een enorm rooskleurige toekomst voor FX-mineralen in de veehouderij.’’
 

Videoreportage

In de video een uitgebreide reportage over de productie en ontwikkeling van strooisels met FX-mineralen. Wil je meer weten? Of overstappen? Bel 0341-768222 of mail verkoop@bergfourage.nl.