Eiwit benutting stimuleren vanuit de pens

Nu (kracht)voerprijzen flink stijgen, wordt de benutting van kostbare eiwitten belangrijker dan ooit. De melkproductie op peil houden met minder krachtvoer, eigen ruwvoer beter benutten of voorkomen dat voereiwit verloren gaat, zijn zinvolle opties. De meest simpele en rendabele manier is de benutting in de pens vergroten. Berg Fourage ontwikkelde, in samenwerking met Speerstra, een mix van additieven die helpen het eiwit in de pens beter benutbaar te maken.  


 

 

Besparen op eiwitten en krachtvoer

In de pens zijn bacteriën actief die van nature eiwit snel willen afbreken. Daardoor gaat er veel eiwit verloren in de vorm van ureum in o.a. melk en urine. Door de Berg Benuttingsmix bij te voeren, creëer je een bufferend effect in de pens en zorg je ervoor dat het eiwit rustiger vrijkomt. 

‘‘We hebben in praktijkonderzoek gezien dat een combinatie van Diamond V, Protispar, calcium en magnesium hele goede resultaten geeft. Je kunt met deze mix makkelijk een halve kilo sojaschroot/eiwitrijke brok of een hele kilo krachtvoer besparen zonder in resultaten achteruit te boeren’’, vertelt Henry Westerink, productspecialist bij Berg Fourage. 

 

Pensmilieu stabiliseren & voerefficiënte vergroten

Diamond V is een gistproduct dat de groei van micro-organismen in de pens stimuleert. Dit stabiliseert het pensmilieu (ondersteunt het behoud van een stabiele zuurgraad in de pens) en zorgt ervoor dat de voerefficiëntie toeneemt. 

Protispar bestaat uit een combi van oliën die eiwitafbraak in de pens remmen. ‘’De kostbare eiwitten uit je rantsoen komen dus én rustiger vrij én kunnen beter benut worden door de koe’’, bevestigt Westerink. Deze nieuwe additieven mix past dan ook heel goed bij zomerstalvoeren en beweiden vanwege het snelle eiwit. Het advies is 60 gr/koe/dag te voeren om de beschikbare eiwitten maximaal te benutten. Qua kosten komt dat neer op ongeveer €0,15 per koe per dag.  


Wanneer Berg Benuttingsmix voeren

De stijgende grondstofprijzen vragen om een andere kijk op voerefficiëntie. Het stimuleren van de pens is een zinvolle én eenvoudige manier om de beschikbare eiwitten op je bedrijf beter te benutten. Westerink somt op wanneer de mix van additieven voeren een goed idee is: 

-    Als u minder krachtvoer wilt voeren
-    Eiwit(voer) wilt besparen; 
-    Naast weidegras of natte graskuil het melkureum wilt drukken; 
-    Melkgift- en eiwitproductie wilt verhogen; 
-    Meer melk uit het gevoerde rantsoen wilt halen; 
-    Een stabiel pensmileu en -zuurtegraad belangrijk vindt.

 

Bent u benieuwd naar meer informatie over deze Berg Benuttingsmix? Neem dan contact op met één van onze Fourage-specialisten. 
T: 0341-768222
E: verkoop@bergfourage.nl