Nieuwe krijtsoorten: het verschil met reguliere bekalkingen

Berg Fourage introduceert een nieuwe lijn krijtsoorten met ongeëvenaarde reactiviteit op het land. Dat betekent met dezelfde hoeveelheid kalk, aanzienlijk meer effect op het land. ‘‘Ter vergelijking: reguliere kalksoorten blijven steken op zo’n 34-55% reactiviteit in een praktijksituatie van 4,3 pH-waarde. Daar laten de nieuwe Calhix, Lixacal en Manumix 80-100% zien. Dat is meer dan een verdubbeling van het effect’’, stelt productspecialist Henry Westerink van Berg Fourage.

Nieuwe krijtsoorten | Berg Fourage

Berg Fourage is dealer van de nieuwe bekalkingsproducten Calhix, Lixacal en Manumix, geproduceerd door krijtspecialist Kreco nv. De ongeëvenaarde reactiviteit op het land gaat gepaard met een extra fijne partikelgrootte én per product een unieke toepassingen op het land.

 
Calhix: voor een uiterst precieze, vloeibare pH-boost

Calhix is een unieke vloeibare kalkmeststof die bestaat uit 100% natuurlijk krijt (calciumcarbonaat). Het vloeibaar uitrijden van de krijt zorgt voor een gelijkmatige uitvloeiing en betere verdeling op het land. ‘’Een specialistisch klusje, dat alleen door geselecteerde loonbedrijven geklaard kan worden. Met een aangepaste mesttank wordt de Calhix uitgereden’’, vertelt Westerink. Berg Fourage beschikt over de contactgegevens van de aangesloten loonbedrijven en kan je eenvoudig in contact brengen met een loonbedrijf in de buurt. Calhix is met name geschikt om een flinke pH-boost te geven aan jouw gras- of bouwland. 


Manumix: bekalken en bemesten in één werkgang 

Manumix is een unieke kalkmeststof die je in één werkgang uitrijdt met drijfmest. Voor het uitrijden pomp je Manumix in de mestkelder. Daar binden de superfijne krijtdeeltjes zich, in tegenstelling tot kalk, van nature aan water. ‘’Het voordeel is dat de mest iets lichter kleurt, waardoor je zelf heel goed kunt controleren of het goed gemixt is’’, aldus Westerink. 
Doordat Manumix een watergebonden krijtproduct is, komt dit de mestkwaliteit ten goede en verhoogt het direct het kleihumuscomplex. Manumix beschikt over 100% reactiviteit (bij pH van 4,3) en is heel geschikt voor onderhoudsbekalking in het voorjaar. 
 

Lixacal: Reguliere onderhoudsbekalking, maar dan effectiever 

Lixacal is een onderhoudsbekalking die bestaat uit 100% natuurlijk krijt (calciumcarbonaat, geen reststroom). Het verhoogt efficiënt de zuurgraad van jouw bodem. De extra fijne partikelgrootte, een NW van 45% en reactiviteit van 80% (bij pH van 4,3) maakt dat Lixacal in de praktijk aanzienlijk effectiever is dan gangbare kalksoorten.  ‘‘Lixacal lijkt eigenlijk het meest op gangbare bekalkingen, alleen is het veel effectiever. Met dezelfde hoeveelheid, kun je met Lixacal een hoger rendement halen’’, stelt Westerink. Lixacal is een droge onderhoudsbekalking, die je eenvoudig uitrijdt met een kalk- of meststrooier. 


 

Maatwerk advies bij jouw bodemanalyse

De gewenste dosering van de nieuwe krijtsoorten hangt af van de kalkbehoefte van jouw bodem en het gewas. Op basis van een bodemanalyse kan Berg Fourage een gericht doseringsadvies geven.

Neem contact op met één van onze bodem-specialisten. Zij helpen je graag verder. Ook beschikken zij over de contactgegevens van gespecialiseerde loonbedrijven voor het uitrijden van Calhix.