FX mineralen

Berg Fourage introduceert de nieuwe en innovatieve FX mineralenlijn. Producten ontworpen voor minder schuim in de mestkelder, hogere stikstofgehaltes in de mest en meer hygiëne in de ligboxen. Geen lapmiddel, maar een langdurige en natuurlijke oplossing die de vorming van schuim tot maar liefst 90% inperkt.

In onderstaande introductievideo legt productspecialist Henry Westerink uit hoe de FX mineralen werken. Ook delen melkveehouder Gerrit Hofmeijer en kalverhouder Evert Kroes hun eerste ervaringen. 

Wil je meer info of heb je vragen? Stel ze aan onze Fourage-specialisten!

Grafiek schuimvorming | FX mineralen

Veelbelovende praktijkproeven

Berg Fourage testte, in samenwerking met producent Cebo Holland B.V., de nieuwe mineralentoepassing op veel proefbedrijven. De resultaten van ruim anderhalf jaar testen zijn veelbelovend:
 

Schuimvorming
Met ongeveer 1% FX mineralen in de mestput, kun je zo 20% mestcapaciteit winnen. Simpelweg door het voorkomen van schuimvorming. Gemiddeld laten de proefbedrijven een reductie van 80-90% van schuimvorming in de mestkelder zien. 

 

Stikstofgehaltes
De FX mineralen binden de ammoniakgebonden stikstof in de mest. Dat betekent minder ammoniakuitstoot, een frisser stalklimaat en betere mestgehaltes. Gemiddeld laten de proefbedrijven een toename tot 20% extra ammoniakgebonden stikstof in de mest zien. 

 

Hygiene in ligboxen
Naast een vloeibare toepassing, zijn de FX mineralen ook leverbaar als stalstrooisel of hygienepoeder. Dankzij een pH-waarde van 9,5 laten proefbedrijven droge boxen zien, zowel bij diepstrooisel als op matten. Veehouders ervaren een groot instrooigemak en schone uiers en poten bij de koeien. 

Verschil FX mineralen | Berg Fourage

Uitgebreid ontwikkelingstraject

Berg Fourage is exclusief dealer van de mineralenoplossing, die in combinatie met Cebo Holland B.V. ontwikkeld werd. Cebo is gespecialiseerd in mineralenvewerkingen. De enorme vakkennis op het gebied van absorptiemineralen heeft Berg Fourage overtuigd van de toegevoegde waarde van FX mineralen in de veehouderij. Na een uitgebreid ontwikkelingstraject en breed uitgezette praktijktesten, bewijzen de resultaten zich nu overduidelijk. 

De FX mineralen zijn verkrijgbaar in vier toepassingen:

SlurryFX+
BeddingFX+
HygieneFX+
FXpellets+

FX mineralen in praktijk 1 | Berg Fourage

Zo werken de FX mineralen

Een combinatie van speciaal gemodificeerde kleimineralen vormt als het ware 'laagjes' in de mestkelder. Het bezinkt niet, maar bindt mineralen en voedingsstoffen in de mest waardoor minder schuim ontstaat en ammoniakuitstoot wordt beperkt. 
 

Natuurlijke en eenvoudige oplossing

Waar andere producten zich veelal baseren op chemische of bacteriologische werking, zorgen de FX mineralen voor een natuurlijke en duurzame oplossing. Eenmalig in de mestkelder pompen of jaarrond instrooien als kant-en-klaar boxstrooisel pakt het schuimprobleem en de ammoniakuitstoot bij de bron aan. 

Het resultaat van FX mineralen

 

  • Minder schuim in de mestkelder
  • Verhoogt gehaltes in de mest
  • Minder ammoniakuitstoot
  • Verlaagt infectiedruk 
  • Beperkt koekvorming in de mest