FX-mineralen:

FX-mineralen:

Met boxen instrooien diergezondheid, stalklimaat én bodem verbeteren

Het instrooien van de ligboxen moet toch gebeuren. Waarom dan niet direct spenen en klauwen verzorgen, stikstof binden, gewas opbrengst vergroten en méér tegelijk? 

FX-mineralen zijn unieke stalstrooisels op basis van gemodificeerde kleimineralen. Hiermee creëer je niet alleen een rul ligbed, maar verbeter je in één klap ook de diergezondheid, het stalklimaat én de bodem.

Bindt stikstof in mest
X

Komt via de boxen geleidelijk in de mestput en bindt daar tot wel 20% extra stikstof. 

Lees meer >>
Vergroot gewasopbrengst
X

Hoogwaardige mineralenverrijking geeft vaak een hogere gewasopbrengst als resultaat. 

Lees meer >>
Beperkt schuimvorming in mestkelder
X

Helpt schuim op de roosters te voorkomen en draagt zo bij aan extra opslagcapaciteit in de mestkelder.

Lees meer >>
Biedt extra koecomfort en -verzorging
X

Heeft een ongeëvenaard hoge vochtopname (<250%) in de boxen en is extra zacht en verzorgend.

Lees meer >>
Maakt mest mixen & scheiden efficiënter
X

Beperkt 'koekvorming' en maakt mest homogener. 

Lees meer >>
Geeft frisser stalklimaat
X

Beperkt ammoniakvervluchtiging en geeft zo aanzienlijk minder stank in de stal. 

Lees meer >>
Remt bacteriegroei in boxen
X

Remt tot wel 80% de groei van omgevingsbacteriën die o.a. uierontsteking veroorzaken. 

Lees meer >>
Verrijkt de bodem
X

Bevordert via het uitrijden van de mest o.a. het CEC-gehalte van de bodem.

Lees meer >>
NH3

Geschikt voor zowel diepstrooisel als matten en exclusief verkrijgbaar bij Berg Fourage.

‘‘Dit is de beste boxbedekking voor schone uiers én een verrijking van de mest’’

Op de zuivelboerderij van Peter Noordam (Hellouw, Gld) staat melkkwaliteit bovenaan de prioriteitenlijst. Om te zorgen dat zijn 425 melkkoeien altijd schone en gezonde uiers hebben, koos hij voor FX-mineralen in zijn ligboxen. ''Dit is voor ons echt het beste. De koeien blijven mooi schoon, staan makkelijk op uit de boxen en het celgetal is weer gedaald'', aldus Peter.
 

5x effectievere pH-verhoging

In de video laat Peter zien hoe makkelijk het mengsel met BeddingFX® instrooit en vertellen hij en productspecialist Evert meer over o.a. het belang van uiergezondheid, de 5x effectievere pH-verhoging en het homogener worden van de mest.

De 8-voudige werking van FX strooisels

Icoon koecomfort FX mineralen | Berg Fourage

Biedt extra koecomfort en -verzorging

De FX-strooisels hebben een ongeëvenaard hoge vochtopname (tot 250%) in de boxen. Daarnaast zijn de mineralen super zacht en verzorgend voor spenen en klauwen (verschraalt niet).

Icoon stikstof | FX mineralen | Berg Fourage

Bindt stikstof in mest

De FX-mineralen komen via het schoonmaken van de boxen geleidelijk in de mestput en binden daar tot wel 20% extra stikstof. Dat zorgt voor minder emissie en meer beschikbaarheid voor de bodem. 

Icoon bodem | FX mineralen | Berg Fourage

Verrijkt de bodem

Via het uitrijden van mest bevorderen FX-mineralen o.a. het CEC-gehalte van de bodem en voegen nuttige sporenelementen zoals sillicium en selenium toe. 

Stalklimaat | FX mineralen | Berg Fourage

Geeft frisser stalklimaat

De FX-mineralen beperken ammoniakvervluchtiging vanuit de mestkelder. Dat geeft (zeker i.c.m. schonere boxen en minder schuim) aanzienlijk minder stank in stal. 

Icoon mest | FX mineralen | Berg Fourage

Maakt mest mixen & scheiden efficiënter

In de mestkelder beperken de mineralen 'koekvorming'en maken de mest homogener. In een kortere verwerkingstijd geeft dat een droge fractie mét waardevolle kleimineralen. 

Icoon bacterien | FX mineralen | Berg Fourage

Remt bacteriegroei in boxen

De strooisels met FX-mineralen creëren extra hygiënische ligplaatsen door tot wel 84% de groei van omgevingsbacteriën te remmen. Daarmee werken de kleimineralen effectiever dan de meest verkochte chemische hygiënepoeders. 

Icoon schuim | FX mineralen | Berg Fourage

Beperkt schuimvorming in mestkelder

FX-mineralen helpen op een natuurlijke wijze schuim op de roosters te beperken. Dat draagt bij aan tot wel 20% extra opslagcapaciteit in de mestkelder en een betere klauwgezondheid. 

Icoon gewasopbrengst | FX mineralen | Berg Fourage

Vergroot gewasopbrengst

De hoogwaardige mineralenverrijking geeft (met name op zanderige grond) een hogere gewasopbrengst als resultaat. 

''Klauwen drogen veel beter op in de boxen met FX-mineralen''

Melkveehouder Thijs de Boer (Indijk, FR) was één van de eerste boeren die een FX-strooisel in zijn ligboxen probeerde. Het kant-en-klare mengsel met stro heeft na ruim een jaar strooien de klauwgezondheid en mest op zijn bedrijf aanzienlijk verbeterd: ''Het strooisel ligt mooi in de boxen en de klauwen drogen er veel beter van op. Daardoor heb ik nu minder Mortellaro.''
 

Via roosters geleidelijk in mestput

Via de roosters komen de FX-mineralen geleidelijk in de put. De Boer: ''Ik merk dat de mest daar homogener van wordt. Ik heb minder last van stank en schuim en de kleimineralen zijn ook weer goed voor het land.'' Bekijk de video voor het hele verhaal van Thijs de Boer en productspecialist Henry Westerink.

UITGEBREID ONTWIKKELINGSTRAJECT

Berg Fourage introduceerde in 2021 officieel de nieuwe en unieke FX-mineralenlijn. Na een uitgebreid ontwikkelingstraject, breed uitgezette praktijkproeven en ruim 2 jaar verkoopervaring zijn niet alleen onze specialisten, maar ook veel veehouders overtuigd geraakt van de werking.
 

Voor iedere ligboxenstal een FX-strooisel dat past

In samenwerking met ontwikkelaar en producent Cebo Holland B.V. hebben we de FX-stalstrooisels in de tussentijd bijgeschaafd en verbeterd tot waar we nu zijn: zeven hoogwaardige enkelvoudige en gemende stalstrooisels met vlas en/of stro. Of je nu diepstrooiselboxen of matten hebt, voor ieder type ligboxenstal is er een FX-strooisel dat past.

''We zagen na een week al dat het celgetal enorm aan het dalen was''

Sinds hij zijn boxen instrooit met het nieuwe mineralenstrooisel BeddingFX® , verlaagde Joris van Kempen (Biddinghuizen) structureel zijn celgetal. ''We zagen na een week al dat het celgetal enorm aan het dalen was. Sindsdien is het op dat lage niveau gebleven'', vertelt Van Kempen.

Slechts 0,4 cent strooiselkosten

''Het is heel zacht en verzorgend spul. En als ik zie hoe het werkt in de boxen, heb ik er alle vertrouwen in dat het straks ook in de put een heel goede bijdrage levert.'' Hij strooit de BeddingFX enkelvoudig op matten. Met 120 boxen komt dat qua verbruik neer op één bigbag in de drie weken. ''Dat betekent dat je voor 0,4 cent strooiselkosten, een laag celgetal en betere boxhygiëne krijgt én de mest en bodem verbetert.'' Bekijk bovenstaande video voor het complete verhaal van Joris van Kempen. 

Veelbelovende praktijkproeven

Berg Fourage testte, in samenwerking met producent Cebo Holland B.V., het nieuwe mineralen boxenstrooisel op veel proefbedrijven. De resultaten van ruim twee jaar testen zijn veelbelovend:
 

Diergezondheid

Dankzij een ongeëvenaard hoge vochtopname laten de FX-strooisels in de praktijk mooie droge boxen zien, zowel bij diepstrooisel als op matten. Veehouders ervaren een groot instrooigemak en extra schone uiers en poten bij de koeien. De mineralen hebben een verzorgende werking en remmen, dankzij een pH-waarde van 9,5, effectief de groei van omgevingsbacteriën. Labproeven tonen een kiemgetaldaling van maar liefst 84% aan. Dat is effectiever dan meest verkochte chemische hygiënepoeders. In de praktijk betekent dat aanzienlijk minder uierontsteking bij de melkkoeien.

 

Stalklimaat 

Met ongeveer 1% FX-mineralen in de mestput, kun je tot wel 20% mestcapaciteit winnen. Simpelweg door het verminderen van schuimvorming in de put. De FX-mineralen binden ammoniakgebonden stikstof in de mest, waardoor een frisser stalklimaat en betere mestgehaltes ontstaan. Bovendien laat de mest zich makkelijker en beter mixen en leveren schone boxen en roosters een fijne werkomgeving op. 
 

Bodem

Gemiddeld laten de proefbedrijven een toename tot maar liefst 20% extra ammoniakgebonden stikstof in de mest zien. Dat betekent dat er minder stikstof vervluchtigt en er dus meer beschikbaar blijft voor de bodem. Daarnaast voeg je met het uitrijden van mest met FX-mineralen nuttige sporenelementen toe aan de bodem. In de praktijk zien we vaak een betere groei met uiteindelijk een hogere gewasopbrengst al resultaat. 

BeddingFX | in praktijk 4 | Berg Fourage

Zo werken de FX-mineralen

De combinatie van speciaal gemodificeerde kleimineralen neemt in de boxen tot wel 250% van het eigen gewicht aan vocht op. Vervolgens komen de mineralen geleidelijk in de mestkelder, waar ze als het ware 'laagjes' in de mest vormen. Het bezinkt niet, maar bindt zich aan voedingsstoffen waardoor o.a. ammoniakuitstoot wordt beperkt. 
 

Natuurlijke en eenvoudige oplossing

Waar andere producten zich veelal baseren op chemische of bacteriologische werking, zorgen de FX-mineralen voor een natuurlijke en duurzame oplossing. Met jaarrond instrooien van een kant-en-klaar boxenstrooisel pakt je in één keer diergezondheid, stalklimaat en bodemverbetering bij de bron aan.