Berg's Kennisbank

In Berg's Kennisbank vind je actuele en inhoudelijke artikelen over stalstrooisels, ruwvoer, bijproducten en bodemverbetering. Van praktijkervaringen tot onderzoeksresultaten. En van productintroducties tot onze specialisten aan het woord. Alles om als veehouder een weloverwogen keuze te maken voor jouw bedrijfsvoering. De kennisbank van Berg Fourage wordt voortdurend geüpdatet en aangevuld met nieuwe artikelen.

Eiwit benutting stimuleren vanuit de pens

Nu (kracht)voerprijzen flink stijgen, wordt de benutting van kostbare eiwitten belangrijker dan ooit. De melkproductie op peil houden met minder krachtvoer, eigen ruwvoer beter benutten of voorkomen dat voereiwit verloren gaat, zijn zinvolle opties. De meest simpele en rendabele manier is de opname in de pens vergroten. Berg Fourage ontwikkelde, in samenwerking met Speerstra, een mix van additieven die helpen het eiwit in de pens beter benutbaar te maken.  

Lees verder +
Eiwit beter benutten | Berg Benuttingsmix
Oogst Spaans stro | drone | Berg Fourage

Waarom Spaans gehamerd stro zo geliefd is bij Nederlandse veehouders

Jaarlijks worden enorme hoeveelheden stro in Spanje geoogst en hier afgeleverd bij Nederlandse veehouders. De constante kwalieit én bewerking met een hamermolen maakt dit stro geliefd in droogstandsrantsoenen en als strooisel in potstallen en diepstrooselboxen (als mengsel met bijvoorbeeld kalk en water). Berg Fourage is één van Nederlands grootste leveranciers en reist jaarlijks af naar het zonnige zuiden om zelf de kwaliteit te controleren en meer dan 6.000 hectare stro vast te leggen.

 

Lees verder +

Voederbieten zijn door de hoge voederwaarde ideale krachtvoervervangers

Voederbieten staan weer volop in de belangstelling. Ze hebben een hoge voederwaarde en ze zijn smaakmakers in het rantsoen waardoor ze de voeropname stimuleren. Dit vertaalt zich een hoger vet- en eiwitgehalte. Met de huidige krachtvoerprijzen zijn ze een aantrekkelijke aanvulling op het rantsoen. Verse voederbieten zijn op dit moment weer volop beschikbaar. 

Lees verder +
voederbieten-in-praktijk1-berg-fourage.jpg
Lastige voorjaarskuil compenseren | Berg Fourage

Hoe compenseer je lastige voorjaarskuilen?

De verschillen tussen de inmiddels ingekuilde eerste snede(s) van dit seizoen blijken groot. In veel gevallen is er óf sprake van een vrij natte en snelle eerste snede óf de eerste graskuil is behoorlijk droog en traag. Wil je binnenkort starten met het voeren van deze voorjaarskuilen, dan is het zaak het rantsoen goed in evenwicht te brengen. Maar wat is dan een goede aanvulling om deze graskuilen te compenseren? Berg Fourage vatte het samen in een schematische weergave.

Lees verder +

Nieuwe krijtsoorten: het verschil met reguliere bekalkingen

Berg Fourage introduceert een nieuwe lijn krijtsoorten met ongeëvenaarde reactiviteit op het land. Dat betekent met dezelfde hoeveelheid kalk, aanzienlijk meer effect op het land. ‘‘Ter vergelijking: reguliere kalksoorten blijven steken op zo’n 34-55% reactiviteit in een praktijksituatie van 4,3 pH-waarde. Daar laten de nieuwe Calhix, Lixacal en Manumix 80-100% zien. Dat is meer dan een verdubbeling van het effect’’, stelt productspecialist Henry Westerink van Berg Fourage.

Lees verder +
Calhix uitrijden - Kreco - Berg Fourage - 03