Berg's Kennisbank

In Berg's Kennisbank vind je actuele en inhoudelijke artikelen over stalstrooisels, ruwvoer, bijproducten en bodemverbetering. Van praktijkervaringen tot onderzoeksresultaten. En van productintroducties tot onze specialisten aan het woord. Alles om als veehouder een weloverwogen keuze te maken voor jouw bedrijfsvoering. De kennisbank van Berg Fourage wordt voortdurend geüpdatet en aangevuld met nieuwe artikelen.

'ZO'N LAAG CELGETAL HEBBEN WIJ NOG NOOIT GEHAD'

Een stalstrooisel dat zorgt voor een lager celgetal, uierontstekingen tegengaat, goed is voor het stalklimaat én rijke mest oplevert? Daar had melkveehouder Richard Groenestege wel oren naar. Hij stapte over op vlas bedding speciaal.

Lees verder +
Kalkstrooisels ligboxenstal Berg
Fam Meilink van Hof Scholten Meilink

AANTAL MASTITISGEVALLEN VER ONDER GEMIDDELD MET KALKSTROOISELS

We kennen Wiljan Meilink van Hof Scholten-Meilink als een trouwe klant die het welzijn van zijn koeien hoog op de agenda heeft. "Sinds we naar een kalkstrooisel overstapten, is het celgetal gedaald en komt uierontsteking zelden meer voor". Lees over Meilink’s ervaring met vlas alternatief-kalk strooisel.

Lees verder +

Van zeebot tot ligbox: zo worden de strooisels met FX-mineralen gemaakt

Van de aankomst per zeeboot in IJmuiden tot een nieuwe generatie strooisel in de ligboxen: Remco, Henry en Wichert geven een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling en productie van strooisels met FX-mineralen.

Lees verder +
Scherm­afbeelding 2024-04-04 om 14.03.29.png
Lixacal uitrijden - Kreco - Berg Fourage 02

“Lixacal heeft de pH-waarde van onze percelen met 0.5 laten stijgen."

Mts. Vorkink uit Holten maakt gebruik van bekalkingsproducten van Berg Fourage. Waarom? Omdat ze geloven in de reactiviteit en neutraliserende waarde van onderhoudsbekalking. Martijn Vorkink deelt zijn ervaring in een gesprek met Berg.

Lees verder +

Géén klauwproblemen meer met eierschalen in de potstal

Met ruim 150 stuks vee, genieten de dieren van Boerderij Het Binnenveld van een vrije uitloop in een potstal. De potstal is goed voor het welzijn van de dieren. Roel Van Dijk vertelt over de toevoeging van eierschalen in de potstal. Al ruim 5 jaar worden eierschalen gebruikt op zijn boerderij. “De toevoeging van eierschalen is vooral bedoeld om kalk aan onze mest toe te voegen”, vertelt hij.

Lees verder +
Boer Roel van Dijk boerderij Het Binnenveld
Kalkmengsels Berg Fourage

Overstappen van gescheiden mest naar kalkstrooisel

Het gebruik van gescheiden mest, is kostenefficiënt, maar ook risicovol. We zien daarom dat steeds meer boeren overstappen naar gebruik van kalkmengsels. Studenten van Aeres Hogeschool onderzochten de invloed van kalkstrooisel op dierziektekosten bij melkveehouders die een overstap maakten van gescheiden mest naar kalkstrooisel.

Lees verder +

Nieuwe stappen in maatwerk mengsels

Bij Berg zijn we altijd op zoek naar de beste bedding voor jouw ligboxen. Onze menglocatie in Kampen maakt het mogelijk om een passend strooisel samen te stellen. Zo zijn we onlangs gaan testen met een combinatiemengsel van vlas alternatief-kalk en zonnebloemschilpellets. De eerste resultaten zijn veelbelovend...

Lees verder +
Vlas alternatief-kalk strooisel ligboxenstal
In gesprek met Marcel Rijkers | Veebedrijf Koepon | Berg Fourage

"Ons celgetal is gedaald van 250 naar 110"

We spraken met Marcel Rijkers van veebedrijf Koepon uit Groningen. Een melkvee- en fokkerijbedrijf met 415 melk- en kalfkoeien, 280 stuks jongvee en zes melkrobots. In juni 2023 filmden we bij Koepon de slimme mix van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk in de diepstrooiselboxen. Hoog tijd om te horen hoe het er nu in de stal aan toe gaat!

Lees verder +

Droogte zet Spaans stro buiten spel, dit zijn betaalbare alternatieven

Waar de Spaanse stro-oogst vorig jaar al tegen viel door droogte, lijkt het dit jaar nog extremer te worden. Voorjaarsregen blijft uit en de Spaanse akkerbouwers hebben zelfs de warmste en droogste aprilmaand in de geschiedenis achter de rug. De granen staan er nu al noodrijp bij, voorraden worden vastgehouden en prijzen stijgen extreem. Meer dan genoeg reden om alvast op zoek te gaan naar slimme voer- en strooiselalternatieven.

Lees verder +
Betaalbare voer- en strooiselalternatieven | Berg Fourage
Daling celgetal met kalkstrooisel | Berg Fourage

Gemiddeld 28% daling in celgetal bij overstap op strooisel met kalk

Melkveehouders die overstappen op een stalstrooisel met kalk, zien gemiddeld hun celgetal met 28% dalen. Zo blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van veehouderijstudenten van de Aeres Hogeschool in Dronten. In samenwerking met Berg Fourage vergeleken zij tankcelgetaldata en interviewden ze veehouders om te achterhalen wat de invloed van ligboxenbedekking is.

Lees verder +

Waarom lichte kalkstrooisels in opmars zijn

Waar pakweg tien jaar geleden het gros van de Nederlandse ligboxen gevuld werd met zaagsel of houtsnippers, is dat vandaag de dag nauwelijks meer aan de orde. Het zijn vooral de lichtere mengsels met kalk die hun opmars maken. Berg Fourage ziet als één van de grootste leveranciers van dit soort stalstrooisels een serieuze groei. 

Lees verder +
Licht kalkmengsel in boxen | Berg Fourage
BeddingFX op matten | Berg Fourage

Strooisels met natuurlijke kleimineralen effectiever dan chemische hygiënepoeders

Boxenstrooisels op basis van kleimineralen doen beter hun werk dan de meest verkochte, chemische hygiënepoeders. Deze FX-mineralen scoren beter op vochtabsorptie, pH-waarde, kiemgetal-daling en kosten, zo blijkt uit diverse lab- en praktijkproeven.

Lees verder +

Met zetmeel- en suikerrijke bijproducten minder afhankelijk van onzekere wereldmarkt

De gecancelde graandeal maakt mengvoer straks waarschijnlijk weer duurder. Daarnaast neemt de schaarste op de vlas- en zaagselmarkt nog altijd toe. Turbulente omstandigheden op voer- en strooiselgebied vragen om slimme keuzes, stelt Wichert v/d Berg, directeur van Berg Fourage in Nunspeet. ‘‘Met een zetmeel- en suikerrijk bijproduct kun je melkgehaltes op peil houden tegen een stabiele, lage voerprijs.’’

Lees verder +
Biologische voederbieten van NL bodem | Berg Fourage
Zongedroogde luzerne voor extra eiwit | Berg Fourage

Stro en zaagsel fors duurder, dit zijn de alternatieven

Er zijn flinke verschuivingen gaande op de fouragemarkt, veroorzaakt door de huidige droogte én stijging van diesel-, kunstmest- en transportkosten. Stro en zaagsel zijn op dit moment fors duurder. Toch zijn er zeker ook betaalbare alternatieven, stelt Wichert v/d Berg, directeur van Berg Fourage. ‘‘Neem bijvoorbeeld graszaadhooi in plaats van stro. Dit is echt een mooie structuurbron, een stuk voordeliger en we kunnen dit ook snijden of hameren.’’

 

Lees verder +

Eiwit benutting stimuleren vanuit de pens

Nu (kracht)voerprijzen flink stijgen, wordt de benutting van kostbare eiwitten belangrijker dan ooit. De melkproductie op peil houden met minder krachtvoer, eigen ruwvoer beter benutten of voorkomen dat voereiwit verloren gaat, zijn zinvolle opties. De meest simpele en rendabele manier is de opname in de pens vergroten. Berg Fourage ontwikkelde, in samenwerking met Speerstra, een mix van additieven die helpen het eiwit in de pens beter benutbaar te maken.  

Lees verder +
Eiwit beter benutten | Berg Benuttingsmix
Oogst Spaans stro | drone | Berg Fourage

Waarom Spaans gehamerd stro zo geliefd is bij Nederlandse veehouders

Jaarlijks worden enorme hoeveelheden stro in Spanje geoogst en hier afgeleverd bij Nederlandse veehouders. De constante kwalieit én bewerking met een hamermolen maakt dit stro geliefd in droogstandsrantsoenen en als strooisel in potstallen en diepstrooselboxen (als mengsel met bijvoorbeeld kalk en water). Berg Fourage is één van Nederlands grootste leveranciers en reist jaarlijks af naar het zonnige zuiden om zelf de kwaliteit te controleren en meer dan 6.000 hectare stro vast te leggen.

Lees verder +

Voederbieten zijn door de hoge voederwaarde ideale krachtvoervervangers

Voederbieten staan weer volop in de belangstelling. Ze hebben een hoge voederwaarde en ze zijn smaakmakers in het rantsoen waardoor ze de voeropname stimuleren. Dit vertaalt zich een hoger vet- en eiwitgehalte. Met de huidige krachtvoerprijzen zijn ze een aantrekkelijke aanvulling op het rantsoen. Verse voederbieten zijn op dit moment weer volop beschikbaar. 

Lees verder +
voederbieten-in-praktijk1-berg-fourage.jpg
Lastige voorjaarskuil compenseren | Berg Fourage

Hoe compenseer je lastige voorjaarskuilen?

De verschillen tussen de inmiddels ingekuilde eerste snede(s) van dit seizoen blijken groot. In veel gevallen is er óf sprake van een vrij natte en snelle eerste snede óf de eerste graskuil is behoorlijk droog en traag. Wil je binnenkort starten met het voeren van deze voorjaarskuilen, dan is het zaak het rantsoen goed in evenwicht te brengen. Maar wat is dan een goede aanvulling om deze graskuilen te compenseren? Berg Fourage vatte het samen in een schematische weergave.

Lees verder +

Nieuwe krijtsoorten: het verschil met reguliere bekalkingen

Berg Fourage introduceert een nieuwe lijn krijtsoorten met ongeëvenaarde reactiviteit op het land. Dat betekent met dezelfde hoeveelheid kalk, aanzienlijk meer effect op het land. ‘‘Ter vergelijking: reguliere kalksoorten blijven steken op zo’n 34-55% reactiviteit in een praktijksituatie van 4,3 pH-waarde. Daar laten de nieuwe Calhix, Lixacal en Manumix 80-100% zien. Dat is meer dan een verdubbeling van het effect’’, stelt productspecialist Henry Westerink van Berg Fourage.

Lees verder +
Calhix uitrijden - Kreco - Berg Fourage - 03