"Ons celgetal is gedaald van 250 naar 110"

In gesprek met: Marcel Rijkers van Veebedrijf Koepon

Zeven maanden geleden waren we op bezoek bij Marcel Rijkers, de bedrijfsleider van Veebedrijf Koepon in Noord-Groningen. Een melkvee- en fokkerijbedrijf met 415 melk- en kalfkoeien en 280 stuks vrouwelijk jongvee. Ruim een jaar geleden veranderde er veel in korte tijd voor zowel Marcel als zijn collega’s. Een grote interne verbouwing, uitbreiding van de grote stal, en de introductie van mest-, voerschuif- en melkrobots. Niet veel later begonnen ze met een 'slimme mix' van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk in de diepstrooiselboxen.


www.youtube.com/watch?v=vXXAXIlWN2g

Minder zorgen, meer werkplezier

Waarom heb je de overstap gemaakt naar de mix van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk? Rijkers legt uit dat deze combinatie zorgt voor een droger en ruller product wat een comfortabel ligbed is voor koeien. Hij merkt een duidelijke verbetering in uiergezondheid. Dat betekent minder behandelingen voor de koeien en meer melk in de tank. Dat is voor hem veel waard en het draagt daarnaast bij aan het werkplezier.
 

Grote verschillen in celgetal

Wat zijn de ontwikkelingen met het celgetal? "Nog steeds in een positief dalende lijn," vertelt Rijkers. Eind 2022 gingen ze van driemaal daags melken in de melkstal naar automatisch melken met zes melkrobots. Het celgetal stond tijdelijk onder druk tijdens de overgang. De mestgangen werden minder goed schoon, mede door uitval van mestschuiven tijdens de verbouwing. De koeien hadden het zwaarder. Het celgetal was te hoog met 250. In juni 2023, tijdens onze video-opnames, zat het op 200. De ontwikkelingen zijn snel gegaan. “Momenteel zitten wij op een celgetal van 110.” Met continue monitoring van de uiergezondheid dankzij QScout.
 

Uierontsteking onder controle

En hoe zit het met uierontsteking? “Eigenlijk heel weinig, momenteel is er één melkkoe onder behandeling. Eén te veel, maar gezien het aantal koeien prima." Voor een groot bedrijf met hoge productie, blijft nul een uitdaging.
 

Toekomstplannen

En hoe zie je de toekomst? “Het gaat nu heel goed. Met onze 15 jaar oude mestscheider viel het resultaat van één keer per week een grote hoeveelheid gescheiden mest in de boxen ons niet mee. Het eindproduct is te vochtig, vinden wij. We willen liever niet twee keer per week, maar het liefst één keer per week boxen instrooien vanwege het melken met melkrobots. We blijven in de nabije toekomst zeker de vlas alternatief-kalk toevoegen voor droge boxen."


[Video: Op bezoek bij veebedrijf Koepon, vlak na de overstap gescheiden mest met vlas alternatief-kalk - juni 2023]

Veehouders zijn nieuwsgierig

Na het uitbrengen van de video is Rijkers regelmatig benaderd door veehouders. “Ze vragen liever een veehouder om advies dan meteen een verkoper. Je krijgt een neutraler verhaal." Het is een goede manier om erachter te komen of het mengen daadwerkelijk iets oplevert. Veehouders zijn benieuwd naar de ontwikkeling van het celgetal op lange termijn. Een aantal veehouders zijn daardoor overgestapt naar het mengen van gescheiden mest met vlas alternatief-kalk, weet hij.
 

Meer weten of video bekijken (2023)?

Wil je meer weten over marktprijzen of advies in structuurvoer of stalstrooisels?
De specialisten van Berg Fourage helpen je graag verder. Bel 0341-768222 of mail verkoop@bergfourage.nl.