Veelgestelde vragen

Zit je met een prangende vraag of heb je advies nodig? Ook dan helpen we je graag verder. Omdat wij dagelijks contact hebben met veehouders in heel Nederland, weten we wat er in de praktijk speelt. Staat jouw vraag hier niet tussen of wil je even overleggen met één van onze Fourage-specialisten, bel of mail gerust! 

Een koe ligt gemiddeld maar liefst 14 uur per dag. Logisch dus dat de hygiëne in je ligboxen veel invloed heeft op de uiergezondheid van je veestapel. Wil je het celgetal omlaag brengen? Dan is overstappen op het juiste strooisel de eerste stap. 

Berg Fourage levert een aantal unieke strooisels: stro-kalk, vlas-kalk en zaagsel-kalk. Door de mengverhouding met kalk zijn deze strooisels effectief in het tegengaan van omgevingsbacteriën. Bovendien zorgt het klevende effect van kalk voor een vast ligbed met extra grip voor de koeien. Win-win dus.

Onze kalk strooisels zijn verkrijgbaar in verschillende mengverhouding en worden geleverd per halve of hele vracht. Meer weten? Neem eens een kijkje op onze productpagina of vraag een gratis proefmonster aan

Voederbieten worden gezien als het nieuwe ‘superfood’ voor koeien. En terecht. Wil je fors het vet- en eiwitgehalte in de melk stimuleren, dan zijn voederbieten een perfecte aanvulling op het rantsoen. 

Met een voederwaarde van zo’n 1.150 VEM en een hoog aandeel suiker, heb je een super smakelijk en voedzaam product. Dankzij de goed verteerbare koolhydraten (pectine – komt geleidelijk vrij in de pens) zijn grote hoeveelheden geen probleem voor de penswerking. Een hoge voeropname moet dus zeker lukken.


Berg Fourage levert het hele stalseizoen verse voederbieten per halve of hele vracht. De bieten zijn makkelijk kapot te mengen in een mengwagen. Ook inkuilen met gras, mais of speltdoppen of gesnipperd leveren is mogelijk. Meer weten? Neem eens een kijkje op onze productpagina of vraag één van onze fourage specialisten

Ook bierbostel is een uitstekende stimulans voor het vet- en eiwitgehalte in de melk. Dit eigenlijke restproduct uit de bierbrouwerij geeft een uitzonderlijk hoge benutting van eiwit en mineralen. Dat maakt bierbostel tot een waardige krachtvoervervanger. 

Als bijproduct past bierbostel goed in rantsoenen met gras- en maisproducten. Het stimuleert de penswerking, is smakelijk en heeft een positieve uitwerking op de diergezondheid. Berg Fourage levert jaarrond bierbostel per halve of hele vracht. Meer weten? Neem eens een kijkje op onze productpagina of vraag één van onze fourage specialisten.
 

 • Mijn mestscheider is kapot
  Dat is vervelend en vooral onhandig. Berg Fourage kan je uit de brand helpen door snel vervangend strooisel te leveren. In de meeste gevallen adviseren wij (tijdelijk) over te stappen op stro-kalk. Dat is mooi rul strooisel dat zorgt voor een uitstekende vochtopname en bedding. Dankzij de kalkmengverhouding blijft het goed in de boxen liggen en tegelijkertijd helpt het tegen omgevingsbacteriën. 
   
 • Ik heb net mest uitgereden
  Als je net de mestput hebt leeggereden, kun je weleens gescheiden mest tekort komen om op te strooien in de stal. In dat geval adviseren wij stro-kalk te gebruiken, totdat je weer voldoende gescheiden mest op voorraad hebt. Berg Fourage levert stro-kalk in kleine baaltjes of los gestort, net wat voor jou handig is. Vraag hier een gratis proefmonster aan.
   
 • De diergezondheid is niet optimaal
  Gescheiden mest heeft over het algemeen een vrij hoge concentratie bacteriën. In sommige gevallen kan dat leiden tot gezondheidsproblemen zoals uierontsteking of klauwproblemen bij de koeien. Door de gescheiden mest op te mengen met kalk, kun je eenvoudig de bacteriedruk verlagen. Berg Fourage levert Hygomix losgestort, geblazen in silo of in bigbags. Dankzij de pH-waarde van 10 werkt dit preventief tegen bacteriën en schimmels en heeft het een verzorgende werking op spenen en klauwen. 

Meer weten over de mogelijkheden bij gescheiden mest? Neem contact op met één van onze fourage specialisten
 

Met een afdekproduct zorg je voor egale druk op de kuil en voorkom je luchtinlaat. Zo behoud je maximaal de voederwaarde en voorkom je broei in de kuil. Voor het afdekken van kuilvoer heeft Berg Fourage verschillende (rest)producten te koop:

 • Aardappelsnippers
  Aardappelsnippers hebben een hoge voederwaarde en zijn goed verteerbaar in de pens. Niet alleen zorgen de snippers voor voldoende druk op het kuilvoer, ook stimuleert het de melk (eiwit)productie. 
   
 • Appelpulp
  Appelpulp is een energierijk en vooral smakelijk afdekproduct. In het rantsoen is appelpulp licht verteerbaar en heeft het een stabiliserende werking in de pens. De smakelijkheid stimuleert drogestof opname door de koeien. 
   
 • Voorgebakken friet
  Het zetmeel in voorgebakken friet is volledig ontsloten, waardoor het snel verteerbaar en onbestendig is. De voorgebakken friet heeft een hoog drogestof gehalte en past vooral goed bij trage kuilen en grasrijke rantsoenen. 

Onze fourage specialisten helpen je graag een afdekproduct kiezen. Neem contact op voor gericht advies
 

Dat kan zeker. Berg Fourage brengt vraag naar en aanbod van ruwvoer bij elkaar. We selecteren strikt op kwaliteit en leveren kuilvoer en balen uitsluitend met actuele analyses. Zekerheid op goed voer dus. 

Let wel, bij ingekuild ruwvoer is het belangrijk om ook thuis weer netjes in te kuilen. Zo kan de conservering opnieuw zijn werk doen en voorkom je schimmel en broei. Dat betekent ook de nieuwe kuil zes weken dicht laten. Even geduld dus en op tijd je ruwvoer-bestelling plaatsen.

Meer weten? Kijk eens op onze ruwvoerpagina of neem contact op met ons op via verkoop@bergfourage.nl of bel 0341-768222.
 

Steeds meer veehouders overwegen hun rubber matten of koematrassen om te bouwen tot diepstrooiselboxen. De reden? Vaak een positief effect op het koecomfort en daarmee een betere productie en langere levensduur. Het ombouwen is relatief eenvoudig. Maar dan volgt de vraag: wat voor boxtrooisel ga je gebruiken? 

De keuze is reuze! Berg Fourage levert een breed assortiment stalstrooisels, zowel in baaltjes als losgestort. Afhankelijk van jouw manier van instrooien, je opslagcapaciteit en persoonlijke voorkeur is er eigenlijk altijd wel een passend strooisel te vinden. Onze fourage specialisten helpen je graag verder, vraag direct een adviesbezoek aan
 

Zodra je een bestelling hebt geplaatst, zetten onze fourage specialisten de order door naar de logistieke planning. Je kunt erop rekenen dat we leveren zoals afgesproken, ongeacht of het gaat om stalstrooisel, ruwvoer of bijproducten. Onze planners bellen altijd even vooraf om het precieze moment van levering met je af te stemmen. Vervolgens komt één van onze chauffeurs het product bij jouw op het erf afleveren. Losgestort of op pallets, op de plek die jij hebt voorzien. 

Liever het product toch iets eerder of juist later dan besteld? Dat is meestal geen probleem. Bel of app dan even met jouw fourage specialist. Zij denken graag met je mee.
 

Natuurlijk, dat regelen we voor je! Je kunt jouw voerjaaroverzicht bij ons opvragen door te mailen naar verkoop@bergfourage.nl of even te bellen met één van onze fourage specialisten op 0341-768222. Wij sturen je het voerjaaroverzicht per mail toe, zodat jij weer voldoet aan de eisen van RVO. Makkelijk en snel geregeld. 

Berg Fourage levert uitsluitend (biologische) stalstrooisels, ruwvoeders en bijproducten die voldoen aan de normen van diverse keurmerken. Wel zo vertrouwd. 

Voor onze biologische producten zijn we uiteraard SKAL-gecertificeerd. Dat betekent dat we jaarlijks gecontroleerd worden en van elke vracht zowel het product als de receptuur bio-gecertificeerd zijn. 

Lever je VLOG-melk? Ook voor producten vrij van genetisch gemodificeerde organismen kun je op ons rekenen. Onze bijproducten en ruwvoeders voldoen aan de VLOG-criteria. 

Daarnaast is Berg Fourage GMP+ Internationaal gecertificeerd en deelnemer van SecureFeed. Dat betekent dat in principe alles wat wij doen traceerbaar is. Zo voldoen we aan de lokale én internationale wettelijk normen in de diervoederindustrie. 

Je kunt onze certificaten eenvoudig opvragen via info@bergfourage.nl 
 

Jazeker! Wij zijn voortdurend opzoek naar kwalitatieve (rest)producten. Of het nu gaat om kuilvoer of restromen die we kunnen toepassen in veevoer, strooisels of biogas-substraat. We komen graag met je in contact. 

Neem dan contact op met Wichert v/d Berg, 06-13451943 of w.vandenberg@bergfourage.nl 
 

Berg Fourage doet altijd haar uiterste best om de beloofde productkwaliteit waar te maken. Is het geleverd product onverhoopt toch niet wat je ervan had verwacht? Neem dan zo snel mogelijk contact op met één van onze fourage specialisten. Wij zullen je vragen foto’s en/of productanalyses toe te sturen of we komen bij je langs om het probleem vast te stellen. Uiteraard zorgen we samen voor een gepaste oplossing.