Hoe compenseer je lastige voorjaarskuilen?

De verschillen tussen de inmiddels ingekuilde eerste snede(s) van dit seizoen blijken groot. In veel gevallen is er óf sprake van een vrij natte en snelle eerste snede óf de eerste graskuil is behoorlijk droog en traag. Wil je binnenkort starten met het voeren van deze voorjaarskuilen, dan is het zaak het rantsoen goed in evenwicht te brengen. Maar wat is dan een goede aanvulling om deze graskuilen te compenseren? Berg Fourage vatte het samen in een schematische weergave.

 

Type voorjaarskuil Aanvullen met  Eigenschappen
Nat en snel Roodzwenk Behoudt ‘prik’ omdat het geen vocht opneemt. Stimuleert penswerking en houdt koeien actief.
  Spaans stro Zorgt voor smakelijke verschraling van het rantsoen. Korte deeltjeslenge mengt makkelijk.
  Speltdoppellets Neemt 4x eigen gewicht aan vocht op, maakt rantsoen aan voerhek droger. Sterke vezels behouden structuur.
  Luzerne Hoog ruw celstof gehalte en veel bestendig eiwit. Brengt rantsoen in balans.
Traag en droog  Voederbieten Geeft extra smakelijkheid en stimuleert vet- en eiwitgehaltes. Advies om i.c.m. pensverteerbaar eiwit toe te voegen.
  Aardappelsnippers Zorgt voor smakelijkheid en energie, geeft mooi homogeen rantsoen. Ook wel satésaus in het voer genoemd.
  Voeraardappelen Hoogwaardig zetmeelproduct, voegt extra energie toe. Kan rechtstreeks aan het voerhek verstrekt worden.
  Voerwortelen  Grote hoeveelheid suiker maakt smaakvol veevoer met veel energie. Vers opvoeren, let wel op de korte bewaartijd.
  Bio sojabostel Eiwit- energieaanvulling in één product. Door smaak en ‘plak’ stimuleert het direct de voeropname.

 

Natte voorjaarskuil

Opties voor extra structuur geen overbodige luxe

Bij het voeren van een natte en snelle eerste snede, is met name de structuurvoorziening een aandachtspunt. Vaak wachten we op de latere grassnedes die droger en stengeliger zijn, maar met de wisselende weersomstandigheden is ook dat geen garantie. Aanvullen met een structuurrijk ruwvoer is bij een snelle eerste snede vaak geen overbodige luxe.

Een natte kuil geeft de koe snel een verzadigd gevoel. Met extra structuur houd je de koe en haar penswerking actief. Een aantal opties die op dit moment voorhanden zijn: 1. Voor extra ‘prik’ is roodzwenk graszaadhooi bij uitstek geschikt. 2. Voor meer verschraling kan Spaans stro goed dienst doen. 3. Is het kuilgras erg nat, dan helpen speltdoppellets het rantsoen aan het voerhek minder papperig te maken. 4. Voor extra ruwe celstof en bestendig eiwit, is luzerne een goede keus.


Droge voorjaarskuil

Aandacht voor voeropname en suiker-zetmeelvoorziening

Omdat verwachtte regen roet in het eten gooide, zijn er graskuilen behoorlijk later geoogst dan normaal. Deze voorjaarskuilen zijn over het algemeen droog en traag en vragen extra aandacht op het gebied van voeropname, smakelijkheid en suiker- en zetmeelvoorziening.

Het is zaak de fermentatie van dit soort droge en stugge kuilen op gang te houden. Een bijproduct past daar uitstekend bij. Denk bijvoorbeeld aan: 1. Voederbieten geven extra smaak en stimuleren de vet- en eiwitproductie. 2. Aardappelsnippers voegen homogeen smaak en energie toe. 3. Voeraardappelen doen uitstekend dienst als hoogwaardig zetmeelproduct. 4. Voerwortelen geven veel suiker en dus energie. 5. Biologische sojabostel is een vrij plakkerig product dat zowel eiwit als energie aanvult.


Bespreek tijdig jouw kuilanalyse

Om jouw rantsoen tijdig aan te passen, adviseren we de kuilanalyses van de eerste snede(s) zo snel mogelijk te bekijken. Veel van de bovengenoemde ruwvoer- en bijproducten zijn in de voorverkoop voordelig vast te leggen. Heb je inmiddels de kuilanalyse binnen en wil je overleggen wat het beste past bij jouw rantsoen? Bel of mail dan even met één van Berg’s fourage-specialisten. Zij kennen de praktijk en de huidige marktprijzen en denken graag actief met je mee voor een passende en rendabele oplossing.

T: 0341-768222
M: verkoop@bergfourage.nl